Zioła prowansalskie

To mieszanka takich ziół, jak rozmaryn, bazylia, tymianck, szałwia, mięta pieprzowa, estragon, cząber, oregano i majeranek. Nazwę swą bierze od jednego z regionów południowej Francji – Prowansji. Zioła wchodzące w skład tej mieszanki tworzą kompozycję o charakterystycznym aromacie. Stosuje się ją niemal do wszystkich rodzajów potraw. Doskonale sprawdza się w diecie bezsolnej (korzystnie wpływa na mało urozmaicony, mdły smak potraw). Dzięki zawartości substancji czynnych (m.in. garbników, goryczy, olejków eterycznych), pochodzących z poszczególnych składników, pobudza zmysł smaku i powonienia, wzmaga apetyt oraz ułatwia trawienie.

Ryzyko wystąpienia alergii: średnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *